Premier Manuel Valls van Frankrijk heeft kiezers opgeroepen in de tweede ronde van de regionale verkiezingen te stemmen voor de oppositie, om te voorkomen dat het rechtse Front National aan de macht komt.

Volgens Valls wil de partij Fransen tegen elkaar ophitsen, aldus de BBC.

Kiezers hebben volgens Valls de keuze tussen twee toekomstbeelden voor Frankrijk. Front National aan de macht zal volgens hem zorgen voor verdeling van het volk.

De socialistische partij (PS) van Valls heeft zich uit twee Franse regio's teruggetrokken en kiezers opgeroepen te stemmen voor de republikeinen. Op die manier probeert de partij het Front National van Marine Le Pen uit het zadel te houden.

Eerste ronde

De partij van Le Pen won in de eerste ronde van de verkiezingen zondag in zes van de dertien Franse regio's. Met ongeveer 28 procent haalde de partij de meeste stemmen, gevolgd door de Republikeinse partij van ex-president Nicolas Sarkozy met zo'n 27 procent.

De regerende Socialistische Partij van president François Hollande behaalde 23,5 procent van de stemmen. Doordat de socialisten zich uit twee regio's hebben teruggetrokken om met één partij het rechtse Front te verslaan, is een overwinning van de laatste in de tweede ronde nog niet zeker.