De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump wil de Verenigde Staten (VS) "compleet afsluiten" voor moslims.

Dit zei Trump in een persverklaring. Zijn voorstel is een reactie op de haat die een "groot deel van de moslims" tegen Amerikanen zouden hebben.

Het verbod om naar de VS te reizen zou moeten gelden voor zowel moslims die naar het land willen immigreren als voor moslimtoeristen die de VS bezoeken voor een vakantie.

"We zullen eerst moeten begrijpen waar deze haat vandaan komt", stelt Trump. "Tot die tijd, en tot we het probleem begrijpen en het gevaar dat daarmee gepaard gaat, kan ons land niet het slachtoffer blijven van gruwelijke aanvallen van mensen die alleen maar in de jihad geloven. Mensen die geen enkel gevoel hebben of geen enkel respect voor het menselijke leven."

San Bernardino

Trumps opmerkingen komen nadat vorige week een man en een vrouw in het Californische San Bernardino veertien mensen hebben doodschoten. De twee daders waren moslims. Een van de daders had zich voor de aanslag bekendgemaakt als aanhanger van de terroristische organisatie Islamitische Staat.

Het Witte Huis liet weten dat de verklaring van Trump over moslims in strijd is met de Amerikaanse waarden en nationale veiligheidsbelangen.

Video: Persverklaring Trump

''Geen moslims meer het land in''
''Geen moslims meer het land in''

Reacties

Volgens de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton zorgt Trump voor verdeeldheid. Ze noemt zijn uitspraak "verwerpelijk" en "bevooroordeeld".

De Republikeinse presidentskandidaat Jeb Bush vindt dat Trump "losgeslagen" is. Hij zegt via Twitter ook dat Trumps 'politieke' voorstellen "niet serieus zijn".

Ted Cruz, die net als Bush in de race is om de presidentskandidaat voor de Republikeinen te worden, stelt dat "dit niet zíjn politiek is". Ben Carson, eveneens politiek belager van Trump, vindt niet dat je mensen de toegang van een land kan weigeren op basis van hun geloof.

Voormalig vice-president Dick Cheney vindt dat het "verbannen" van een hele religie tegen de waarden ingaat waar men in de Verenigde Staten voor staat en in gelooft. "De vrijheid van religie is een belangrijk onderdeel van onze religie en waar we vandaan komen. Het is een verkeerd idee", zegt hij.

Fascisme

In reactie op de uitlatingen van Trump zei een functionaris van de Raad voor Amerikaans-Islamitische Betrekkingen: "We zijn nu aangekomen in de wereld van het fascisme."

"Het is het doel van Islamitische Staat om de religieuze vrijheid in de VS te ondermijnen. Veel politici springen daar heel kleingeestig op in met hun verkiezingscampagne", zei hij. "Sommige kandidaten werken IS in de hand, opzettelijk of bewust. Ze verdelen Amerika in plaats van het te verenigen."