De daders van de terroristische aanslag in het Californische San Bernardino, waarbij vorige week veertien mensen omkwamen, waren al langer geradicaliseerd.

Dat zei een woordvoerder van de federale politie FBI maandag. Het is nog niet duidelijk waar en wanneer het duo is geradicaliseerd.

De FBI heeft nog geen bewijs gevonden dat de aanslag mede was gepland door terreurorganisatie Islamitische Staat. De man en de vrouw schoten vorige week veertien mensen dood op een bijeenkomst van lokale ambtenaren in San Bernardino. De politie doodde de twee toen ze probeerden te vluchten.

Volgens een FBI-onderzoeker hadden de 28-jarige Syed Rizwan Farook en zijn 29-jarige vrouw Tasheen Malik kort voor hun daad in de omgeving van Los Angeles nog op een schietbaan geoefend. Dit kan een bewijs zijn voor de stelling dat ze hun daad zorgvuldig hadden gepland, aldus de FBI.

Bommen

Onderzoekers van de FBI hebben al meer dan 320 bewijsstukken veiliggesteld. Daaronder zijn negentien pijpen waarvan in theorie bommen gemaakt kunnen worden. De wapens die bij de aanslag zijn gebruikt, kocht het echtpaar in de jaren 2007 tot 2012 legaal bij een handelaar, zo is gebleken.

Eerder onderzocht de politie ook het huis van de voormalige buurman van een van de schutters. De FBI verdenkt ook hem ervan Syed Rizwan Farook van wapens te hebben voorzien.

Video: Bommen en munitie in woning schutters San Bernardino

Bommen en munitie in woning schutters San Bernardino
Bommen en munitie in woning schutters San Bernardino