De Verenigde Staten hebben maandag de dood bevestigd van Abu Nabil, de leider van Islamitische Staat in Libië. 

Hij is gedood bij een Amerikaanse luchtaanval op 13 november door F-15 vliegtuigen op een nederzetting in de stad Derna, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Washington.

Tegelijk maakte het Pentagon bekend dat ook een hoge leider van de aan al-Qaeda gelieerde terreurgroep Al Shabaab is gedood door een Amerikaanse luchtaanval op 2 december in Somalië.

Het gaat om Abdirahman Sandhere, ook bekend als 'Ukash', zei de woordvoerder. Die voegde eraan toe dat dit een grote klap is voor de groep.

Inkomsten

Islamitische Staat (IS) beschikt over zo'n 80 miljoen dollar aan maandelijkse inkomsten. Dat blijkt uit een nieuw rapport van IHS Conflict Monitor over Irak en Syrië dat maandag werd gepresenteerd.

Ongeveer de helft van de inkomsten van Islamitische Staat (IS) komt uit 'belastingen' die de terroristische organisatie int bij de bevolking en bedrijven op het grondgebied dat zij controleert.

Oliehandel

De illegale oliehandel blijkt volgens het rapport niet de belangrijkste inkomstenbron voor de terroristen. Terwijl olie ongeveer 43 procent bijdraagt aan de omzet, levert de belasting van mensen en bedrijven maar liefst 50 procent van alle inkomsten.

Het rapport telt vast dat de totale inkomsten uit ten minste zes bronnen afkomstig zijn, waaronder handel in antiek en drugs en criminele activiteiten als ontvoering en bankroof.

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?
In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door in60seconds