Het Front National van Marine Le Pen heeft zondag met ongeveer 28 procent de meeste stemmen gehaald in de eerste ronde van de regionale verkiezingen in Frankrijk.

Dat heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken in de nacht van zondag op maandag bekendgemaakt, na het tellen van bijna alle stemmen.

Op de tweede plaats eindigde zondag de Republikeinse partij van ex-president Nicolas Sarkozy met zo'n 27 procent. De regerende Socialistische Partij van president François Hollande behaalde 23,5 procent van de stemmen. De linkse partijen roepen op tot eenheid om het Front National te verslaan.

Kandidaten van Front National hebben in zes regio's de overwinning behaald. Een overwinning in de tweede ronde aanstaande zondag, is echter niet zeker, omdat de socialisten zich uit twee van die regio's hebben teruggetrokken om met één partij het rechtse Front te verslaan.

Video: Winst Le Pen in eerste ronde verkiezingen

Winst Le Pen in eerste ronde verkiezingen
Winst Le Pen in eerste ronde verkiezingen

Graadmeter

De verkiezingen van zondag was de eerste ronde van de regionale verkiezingen. De uitslag daarvan geldt als een belangrijke graadmeter voor de populariteit van de regering van Hollande.

Na het succes in de eerste ronde van de regionale verkiezingen in Frankrijk, ziet Marine Le Pen haar Front National "als eerste partij van Frankrijk". Uw partij heeft "een geweldig resultaat" bereikt, zei Le Pen zondagavond voor jubelende aanhangers.

Een exit-poll van Ifop-Fiducial wees op dat moment nog uit dat het FN op 30,6 procent van de stemmen kon rekenen. De centrumrechtse coalitie rond ex-president Nicolas Sarkozy stond volgens de prognose op 27 procent. Uiteindelijk zijn de verschillen tussen de partijen dus kleiner.

Volgens de polls zou Le Pen samen met haar nichtje Marion Maréchal-Le Pen in het noorden en zuidoosten van het land meer dan 40 procent van de stemmen krijgen.

Aanslagen

In 2014 won Front National de Europese verkiezingen met 25 procent van de stemmen. De aanhoudende stroom vluchtelingen die met name in het noorden van Frankrijk voor problemen zorgt, levert het Front National stemmen op.

Na de aanslagen in Parijs van 13 november steeg het Front National in de opiniepeilingen. Partijvoorzitter Le Pen waarschuwde meermaals voor de "gevaren" van de open Europese grenzen. Volgens haar leidde de Schengenzone ertoe dat terroristen ongezien het land konden binnenkomen.

Direct na de aanslagen voerde Frankrijk de grenscontroles op.

Extreem-rechts

Het Front National werd in 1972 opgericht door Jean-Marie le Pen, die bekend staat als een extreem-rechts politicus. Hij werd meermaals veroordeeld voor haatzaaien en anti-semitisme vanwege zijn harde uitspraken in de media.

In 2011 droeg Le Pen het leiderschap van de parij over aan zijn dochter Marine le Pen. Zij transformeerde het Front National  van een marginale speler naar een Eurosceptische partij, die kan rekenen op brede steun onder Franse kiezers.