De strategie van de Verenigde Staten in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Irak en Syrië blijft ongewijzigd.

President Barack Obama van de Verenigde Staten zei in een toespraak zondagnacht dat er geen Amerikaanse grondtroepen naar die landen worden gestuurd, omdat "dat juist is wat IS van ons wil". Obama zei dat de VS de terreurbeweging zullen vernietigen.

Amerikaanse militairen worden in het buitenland ingezet om terroristen op te sporen en te doden, maar hij waakt ervoor dat de VS in een "lange en kostbare oorlog" wordt gesleept.

Ook wordt er meer geïnvesteerd in de steun aan rebellengroepen in Syrië en Irak die het opnemen tegen IS. Daarnaast zullen inlichtingendiensten van de VS en bondgenoten meer informatie uitwisselen over terrorisme.

Het is volgens Obama zaak dat in de gebieden wordt gewerkt aan een wapenstilstand en een politieke oplossing.

Video: Obama houdt vast aan strategie tegen IS

Obama houdt vast aan strategie VS tegen IS
Obama houdt vast aan strategie VS tegen IS

Maatregelen

Om te voorkomen dat er meer aanslagen in de VS worden gepleegd, heeft Obama een aantal maatregelen die hij in samenwerking met het Congres wil nemen.

De president wil dat mensen die zonder visum de VS binnenkomen beter worden gescreend om te zien of ze in oorlogsgebieden zijn geweest.

Ook wil hij het moeilijker maken om in de VS zware wapens te kopen en een verbod op het kopen van wapens voor mensen die op de zogenoemde 'No Fly List' staan.

Terreur

Obama sprak vanuit zijn Oval Office vanwege de bloedige schietpartij in San Bernardino, die hij een "terreurdaad" noemde.

Volgens Obama zijn er geen aanwijzingen dat de daders vanuit het buitenland werden aangestuurd, al is duidelijk dat de schutters geradicaliseerd waren. De terreurdreiging is "reeël, maar we zullen het overwinnen", zei Obama. Het antwoord op terreur moet "sterk en slim, veerkrachtig en meedogenloos" zijn.

Het is volgens Obama belangrijk dat de autoriteiten in de VS samenwerken met techbedrijven als de lijn tussen het geven van een mening op sociale media en het voorbereiden van een terreurdaad wordt overschreden.

De laatste keer dat de president een speech gaf vanuit zijn kantoor was in 2010. Toen sprak Obama over het terugtrekken van de Amerikaanse gevechtstroepen uit Irak.