Het nationalistische Front National van Marine le Pen gaat ruim aan kop in de eerste ronde van de Franse regionale verkiezingen zondag.

Volgens exit-polls zou Le Pen samen met haar nichtje Marion Maréchal-Le Pen in het noorden en zuidoosten van het land meer dan 40 procent van de stemmen krijgen.

De verkiezingen vonden zondag plaats. Dit was de eerste ronde van de regionale verkiezingen. De uitslag van de eerste ronde van deze verkiezingen geldt als een belangrijke graadmeter voor de populariteit van de regering van de socialist François Hollande.

Na het succes in de eerste ronde van de regionale verkiezingen in Frankrijk, ziet Marine Le Pen haar Front National ''als eerste partij van Frankrijk''. Uw partij heeft ''een geweldig resultaat'' bereikt, zei Le Pen zondag voor jubelende aanhangers.

''Wij zijn geroepen de nationale eenheid te bereiken die het land nodig heeft'', aldus de 47-jarige aanvoerster van het anti-Europese en nationalistische Front National.

Andere partijen

Het FN zou nationaal kunnen rekenen op 30,6 procent van de stemmen, volgens een exit-poll van Ifop-Fiducial. Dat is meer dan de centrumrechtse coalitie rond ex-president Nicolas Sarkozy die op 27 procent staat. Zoals verwacht volgt de huidige socialistische coalitie van president Hollande op de derde plaats met 22,7 procent van de stemmen.

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy sloot zondag echter elke alliantie met de socialisten uit om extreem-rechts uit het zadel te houden. Tot de tweede ronde van de stemming volgende week is het volgens hem zaak de kiezers te mobiliseren.

In 2014 won Front National de Europese verkiezingen met 25 procent van de stemmen. De aanhoudende stroom vluchtelingen die met name in het noorden van Frankrijk voor problemen zorgt, levert het Front National stemmen op.

Aanslagen 

Na de aanslagen in Parijs van 13 november steeg het Front National in de opiniepeilingen. Partijvoorzitter Le Pen waarschuwde meermaals voor de “gevaren” van de open Europese grenzen. Volgens haar leidde de Schengenzone ertoe dat terroristen ongezien het land konden binnenkomen.

Direct na de aanslagen voerde Frankrijk de grenscontroles op.

Tweede ronde

Volgende week zondag vindt de tweede ronde van de lokale Franse verkiezingen plaats. Dan doen alleen de partijen mee die in de eerste ronde de meeste stemmen hebben gekregen. Naar verwachting zal de partij van Hollande het dan beter doen.

Veel linkse kiezers zullen namelijk in de tweede ronde voor de Parti Socialiste kiezen, waar ze nu vooral voor een andere, kleinere partij zullen kiezen. 

Ook voor de centrumrechtse partijen zal de uitslag er volgende week naar verwachting anders uitzien. Zij zullen dan volgens peilingen als sterkste uit de bus komen, gevolgd door het Front National.

Extreem-rechts

Het Front National werd in 1972 opgericht door Jean-Marie le Pen, die bekend staat als een extreem-rechts politicus. Hij werd meermaals veroordeeld voor haatzaaien en anti-semitisme vanwege zijn harde uitspraken in de media.

In 2011 droeg Le Pen het leiderschap van de parij over aan zijn dochter Marine le Pen. Zij transformeerde het Front National  van een marginale speler naar een Eurosceptische partij, die kan rekenen op brede steun onder Franse kiezers.