President Barack Obama gaat het Congres zondagavond in zijn toespraak vragen actie te ondernemen tegen de wapenhandel in Amerika.
 

Dat meldt minister van Justitie Loretta Lynch in een interview met NBC. Lynch ging niet dieper in op de precieze formulering van het verzoek van Obama.

"Hij wil een discussie aanzwengelen over de vraag wat de overheid doet om de hoogste prioriteit te waarborgen, namelijk de veiligheid van de Amerikaanse bevolking", stelde ze.

Daarnaast zal Obama ingaan op de maatregelen die de VS heeft  genomen sinds de aanslagen in Parijs op 13 november. Hierbij kwamen 130 mensen om het leven.

In een interview met The New York Times stelt minister Jeh Johnson van Binnenlandse Veiligheid dat de president ook nieuwe antiterreurmaatregelen gaat  aankondigden.

De president houdt zondag om 20.00 uur Amerikaanse tijd (02.00 uur Nederlandse tijd) een toespraak. 

Oval Office

President Obama houdt zijn toespraak vanuit zijn 'Oval Office' in het Witte Huis, zijn werkkamer. De directe aanleiding is de schietpartij in San Bernardino, waarbij vorige week veertien mensen om het leven kwamen. De twee daders waren geradicaliseerd en hadden mogelijk contact met buitenlandse terreurorganisaties.

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) claimde zaterdag in een online videoboodschap dat de twee aanslagplegers, een man en een vrouw, uit naam van IS handelde. 

Het gebeurt zelden dat de president spreekt vanuit de Oval Office. Hij deed dit twee maal eerder: over het terugtrekken van de Amerikaanse gevechtstroepen uit Irak en over het lekken van olie in de Golf in Mexico in 2010.

Wapenepidemie

San Bernardino is de 353e grote schietpartij met meerdere slachtoffers in de VS dit jaar. De moord heeft de publieke discussie over het vrije wapengebruik in het land flink aangezwengeld.

Zo publiceerde de New York Times voor het eerst in bijna honderd jaar een hoofdredactioneel commentaar op de voorpagina. Hierin werd opgeroepen een einde te maken aan de "wapenepidemie" in Amerika.