De stembussen in Venezuela zijn geopend voor de parlementsverkiezingen. Het is waarschijnlijk dat de oppositie voor het eerst sinds tijden een meerderheid haalt.

In de hoofdstad Caracas klonken om 5.00 uur ’s ochtends de sirenes om de bevolking te wijzen op de burgerplicht om te gaan stemmen, meldt de BBC.

Veel Venezolanen stonden al vroeg in de rij om hun stem uit te brengen en toonden na het bezoek aan het stembureau de paarse stem-inkt op hun vingers. Het stemmen gaat grotendeels elektronisch, maar wie gestemd heeft, krijgt wel een inkt-afdruk als bewijs dat de stem is uitgebracht.

De kans is groot de kiezers de regering van president Maduro afrekenen op de huidige wantoestanden in Venezuela. Het land verkeert in diepe economische crisis en veel elementaire goederen, zoals voedsel, zijn schaars.

Video: Venezolanen in rij voor verkiezingen

Venezolanen naar de stembus voor parlementsverkiezingen
Venezolanen naar de stembus voor parlementsverkiezingen

Rampzalig

Het olierijke socialistische land staat er rampzalig voor en wordt al 'mislukte staat' gedoopt. De met moeite gesmede oppositiecoalitie MUD (Tafel voor Democratische Eenheid) lijkt het alternatief.

President Nicolás Maduro is ook weinig hoopvol over de stemmen die zijn socialistische partij (PSUV) zou binnenhalen. Hij heeft extra geld laten drukken en maximumprijzen en hogere lonen afgekondigd. Maar in een land waar de inflatie circa 185 procent bedraagt, is het loon zo verdampt.

Tekorten

Bovendien zijn er schrijnende tekorten. In Venezuela, waar grotere olievoorraden dan in Saudi-Arabië liggen, is bijna niet aan onder meer toiletpapier, zeep, meel of medicamenten te komen.

Maduro is de directe opvolger van Hugo Chávez. De leider van de socialistische partij regeerde Venezuela vanaf 1999 tot zijn dood in 2013.