De Syrische president Bashar al-Assad stelt dat de bombardementen van buitenlandse machten op terreurgroep Islamitische Staat (IS) averechts effect hebben.

"Dit soort operaties is als het gedeeltelijk wegsnijden van kanker. Daardoor zal het zich juist sneller door het lichaam verspreiden", zei Assad in een interview met The Sunday Times. Hij reageert daarmee op de recente eerste acties van de Britse luchtmacht tegen IS in zijn land.

Het lagerhuis in Londen ging afgelopen week akkoord met luchtaanvallen op IS-doelen in Syrië. Enkele uren daarna vielen gevechtsvliegtuigen olievelden aan die onder controle van IS zouden staan.

Volgens Assad is de Britse strategie echter gedoemd te mislukken. Hoewel Syrië en Groot-Brittannië in IS een gezamenlijke vijand hebben, zijn ze geen vrienden. De Britse premier David Cameron ziet het liefst dat Assad het veld ruimt en de "gematigde oppositie" een plek krijgt in het landsbestuur.

Schertsvertoning

De Britse premier schat dat er zo'n 70.000 gematigde oppositiestrijders in de Syrische burgeroorlog vechten. Als zij een akkoord zouden sluiten met de regering, kunnen ze hun pijlen vervolgens richten op IS, redeneert Cameron. Volgens Assad verkondigt hij echter onzin.

"Dit is weer een van David Camerons klassieke schertsvertoningen'', schampert de Syrische president in het interview. ''Waar zijn die 70.000 gematigden waar hij het over heeft? Er zijn er geen 70.000. Er zijn er niet eens 7000.''

Bij 29 luchtaanvallen die de VS en haar bondgenoten zaterdag op IS in Syrië en Irak heeft uitgevoerd, zijn zeker 32 IS-strijders gedood. Dat hebben de geallieerden zondag volgens persbureau Reuters genmeld.

Tunnels

The Independent meldde zaterdag dat Islamitische Staat de hoofdstad van het zelfbenoemde kalifaat, Raqqa, aan het versterken is. De terreurbeweging bouwt naar verluidt bunkers en tunnels in de Syrische stad met 350.000 inwoners.

IS eiste eerder al ten minste één strijder uit iedere familie en heeft die eis nu opgeschroefd. De groepering heeft een database aangelegd van alle mannen en jongens boven de veertien.

Italië

Italië liet zondag weten niet mee te doen militaire acties in Syrië, zolang een duidelijke strategie ontbreekt. Premier Matteo Renzi maakte dat zondag duidelijk. ''We kunnen ons geen tweede Libië veroorloven'', zei hij. In dat Noord-Afrikaanse land brak immers een grote chaos uit nadat westerse landen in 2011 met bombardementen de ondergang van dictator Muammar Kaddafi bespoedigden.

Renzi wil niet meedoen aan acties die een herhaling van dat scenario met zich mee kunnen brengen. Daarom is Italiaanse deelname aan acties in Syrië op dit moment uitgesloten.

De Italiaanse premier heeft overigens wel begrip voor de positie van Frankrijk, dat terreurgroep Islamitische Staat (IS) ook in Syrië bombardeert. Maar president François Hollande ''voert een gewond Frankrijk aan, dat een antwoord moet geven'', verwees Renzi naar de bloedige aanslagen in Parijs van vorige maand.

Nederland

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) liet vrijdag weten dat een besluit van het kabinet over een Nederlandse militaire inzet tegen IS in Syrië nog even op zich laat wachten.

De Amerikanen hebben deze week een schriftelijk verzoek gedaan aan Nederland en andere bondgenoten om de strijd tegen IS "te intensiveren". Volgens Koenders moet eerst gekeken worden of Nederland een toegevoegde waarde zou zijn.  Bombarderen is niet het enige middel tegen IS, zei hij.

Eerder bogen de parlementen in onder meer FrankrijkGroot-Brittannië en Duitsland zich al over de mogelijke uitbreiding van militaire inzet in Syrië.

Video: Wie zijn de IS-strijders in 60 seconden