De gouverneur van de Jemenitische stad Aden is omgekomen door een autobom. Ook zouden meerdere bewakers gedood zijn bij de aanval op de gouverneur.

Dat melden inlichtingendiensten volgens de BBC

De dader ramde met een bomauto de wagen van de gouverneur, meldden lokale autoriteiten en omwonenden. De auto brandde volledig uit, zo was te zien op foto's die kort na de aanslag opdoken.

De gouverneur, een oud-generaal die pas in oktober aan zijn baan was begonnen, was op weg naar zijn kantoor toen zijn konvooi werd aangevallen.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is door opgeëist door Islamitische Staat (IS). 

Vredesonderhandelingen

De dood van de gouverneur vindt plaats op het moment dat er ook gesprekken worden gevoerd over vredesonderhandelingen in Aden. Een VN-gezant is naar Aden afgereisd om de mogelijkheden te bespreken om in december gesprekken te starten tussen de internationaal erkende overheid en de Houthi-rebellen in het land. 

Eerdere pogingen om tot een vredesakkoord te komen zijn mislukt. Jemen gaat al lange tijd gebukt onder onrusten en hevige gevechten, waarbij sjiitische Houthi-rebellen hun gebied en macht proberen uit te breiden. Ook IS krijgt een steeds sterkere voet aan de grond in het land. 

Aden is momenteel de stad waar de regering zetelt. Deze stad werd eind dit jaar heroverd op de rebellen. Eerder werd de regering door de rebellen verdreven uit de hoofdstad Sanaa.

Video: Beelden van ooggetuigen kort na de aanslag

Gouverneur Aden in Jemen omgekomen door autobom
Gouverneur Aden in Jemen omgekomen door autobom