De voormalige leider van de militaire junta in Myanmar, Than Shwe, heeft zijn steun uitgesproken voor Aung San Suu Kyi als leider van het land. 

Dat heeft de kleinzoon van Shwe bekend gemaakt naar aanleiding van gesprekken die plaatsgevonden hebben tussen Suu Kyi en Shwe, meldt de BBC

Shwe en Suu Kyi zouden meer dan twee uur met elkaar hebben gesproken. Naar aanleiding van de gesprekken heeft Shwe gezegd dat hij haar zal steunen met alles wat in zijn macht ligt.

Dat Shwe gezegd heeft dat hij Suu Kyi ziet als leider van het land is bijzonder, omdat in de grondwet is vastgelegd dat Suu Kyi na het winnen van de verkiezingen niet tot president van het land benoemd kan worden. Dit is vanwege haar vermeende banden met het buitenland en vanwege het feit dat haar kinderen in Engeland werden geboren. 

Shwe die van 1992 tot 2011 de leiding had over het land, wordt nog altijd beschouwd als een invloedrijk persoon in Myanmar. Het is niet duidelijk of zijn uitspraken uiteindelijk ook gevolgen hebben voor de positie van Suu Kyi. 

Zoektocht leider

Tijdens de eerste vrije verkiezingen in Myanmar in 25 jaar, kreeg de partij Nationale Liga voor Democratie (NLD) waar Suu Kyi de leider van is, de absolute meerderheid. Momenteel wordt er gezocht naar een geschikte leider voor het land die voldoet aan de eisen die de grondwet stelt.