In dertien metropoolregio's waarin Frankrijk is verdeeld, zijn zondag de stembussen geopend voor de eerste ronde van regionale verkiezingen. Ook in de overzeese gebieden Guadeloupe en La Réunion kan worden gestemd.

De ogen zijn tijdens deze verkiezingen hoofdzakelijk gericht op het Front National. In de opiniepeilingen gaat de anti-Europese en nationalistische partij van Marine Le Pen aan kop in deze eerste ronde, gevolgd door de centrumrechtse coalitie rond oud-president Nicolas Sarkozy. 

De uitslag van de eerste ronde van deze verkiezingen geldt daarnaast als een belangrijke graadmeter voor de populariteit van de regering van de socialist François Hollande. In de peilingen loopt de Parti Socialiste van de zittende president behoorlijk achter op andere partijen. De linkse coalitie zou momenteel uitkomen op 22 procent van de stemmen. 

Zondag kunnen de inwoners van Frankrijk tot 20.00 uur stemmen in dertien regio's waarin het land verdeeld is sinds de regionale herindeling. Voorheen kon in 27 regio's en de overzeese gebieden worden gestemd. De verkiezingen zijn de eerste verkiezingen sinds de aanslagen in Parijs en vormen een belangrijke aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2017.

Tweede ronde

Volgende week zondag vindt de tweede ronde van de lokale Franse verkiezingen plaats. Dan doen alleen de partijen mee die in de eerste ronde de meeste stemmen hebben gekregen. Naar verwachting zal de partij van Hollande het dan beter doen. Veel linkse kiezers zullen namelijk in de tweede ronde voor de Parti Socialiste kiezen, waar ze nu vooral voor een andere, kleinere partij zullen kiezen. 

Ook voor de centrumrechtse partijen zal de uitslag er volgende week naar verwachting anders uitzien. Zij zullen dan volgens peilingen als sterkste uit de bus komen, gevolgd door het Front National.

Video: Hollande brengt zijn stem uit

Lokale verkiezingen Frankrijk van start
Lokale verkiezingen Frankrijk van start