De Amerikaanse president Barack Obama gaat zondag een officiële toespraak vanuit het 'Oval Office' houden over het schietincident in San Bernardino, Californië.

Dat maakt het Witte Huis zaterdagavond bekend. De toespraak vindt zondagavond om 20.00 uur (lokale tijd) plaats.

Een toespraak vanuit het Oval Office, het eigen kantoor van Obama, komt niet vaak voor. Obama heeft zo'n toespraak slechts twee keer eerder gehouden: over het terugtrekken van Amerikaanse gevechtstroepen uit Irak en over het lekken van olie in de Golf van Mexico in 2010.

De president gaat in de toespraak de vorderingen van het onderzoek naar het schietincident toelichten. Ook zal hij ingaan op de terroristische dreiging en zal de president benadrukken dat de Amerikanen ''hun toewijding aan rechtvaardigheid, gelijkheid en vrijheid'' moeten gebruiken om gewelddadige terreurgroepen te verslaan.

Het schietincident in San Bernardino deze week kostte aan veertien mensen het leven. De twee daders waren geradicaliseerd en hadden mogelijk contact met buitenlandse terreurorganisaties.

Inval

NBC News berichtte in de nacht van zaterdag op zondag dat de Amerikaanse federale recherche FBI een inval heeft gedaan bij de man die de automatische geweren zou hebben gekocht die zijn gebruikt bij het bloedbad in San Bernardino.

De bewoner zou een vriend zijn geweest van schutter Syed Rizwan Farook, die jarenlang in het naastgelegen huis zou hebben gewoond. De mannen sleutelden volgens buurtbewoners vaak samen aan auto's. De vriendschap zou enige tijd geleden zijn bekoeld.

Volgens functionarissen kocht de bewoner de automatische wapens al in 2011 en 2012. Het is volgens de onderzoekers nog onduidelijk of hij dat deed op verzoek van Farook. Mogelijk nam hij de wapens pas later over.

Video: Inval bij vriend van dader schietpartij

'Inval bij vriend schutter San Bernardino'
'Inval bij vriend schutter San Bernardino'