De ruzie tussen Turkije en Rusland over het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig bij de Syrische grens heeft geen gevolgen voor gezamenlijke energieprojecten. 

Dat heeft de Turkse president Tayyip Erdogan zaterdag gezegd.

Rusland heeft handelssancties tegen Turkije ingesteld, waaronder het stilleggen van investeringsprojecten en beperkingen van de invoer van levensmiddelen.

Rusland nam deze maatregelen nadat de Turkse luchtmacht vorige week vlak bij de Syrische grens een Russische bommenwerper had neergeschoten die deelnam aan beschietingen op militanten in Syrië.

Leverancier

Rusland importeert jaarlijks voor ongeveer 1 miljard dollar aan Turks voedsel en andere producten en is Turkijes grootste leverancier van energie, gas, kolen en olie. Rusland zou ook de eerste kerncentrale in Turkije bouwen. Dat project bij de stad Akkuyu kost zo'n 20 miljard dollar.

"Er is nog geen enkel teken dat de problemen met Rusland invloed zullen hebben op projecten met aardgas en de Akkuyu-kerncentrale", zei Erdogan in een toespraak tot zakenlieden, die live werd uitgezonden door nieuwszender NTV.

Aardgasleiding

Hij ontkende Russische beweringen dat Moskou onderhandelingen met Turkije over de geplande TurkStream-aardgasleiding had opgeschort. "Juist het tegenovergestelde is het geval. Dit project hebben wij stopgezet omdat het niet aan onze eisen voldeed", aldus Erdogan.

Volgens Erdogan hebben de problemen met Rusland geen negatieve gevolgen voor de Turkse economie. "Turkije valt niet om als gevolg uw invoer van 1 miljard dollar. Wat maakt het uit of jullie het kopen of niet. We zullen andere bronnen vinden achter andere deuren."