Veel Zuid-Afrikanen staan zaterdag en de komende week stil bij het overlijden van Nelson Mandela. De oud-president stierf twee jaar geleden op 95-jarige leeftijd.
 

Veel politieke partijen, kerken en andere organisaties in het hele land staan stil bij zijn leven met bijeenkomsten, concerten, kerkdiensten en herdenkingstochten. Dat meldt nieuwssite 24News.

In het Market Theatre in Johannesburg vindt zaterdag een groot eerbetoon plaats onder de noemer Brieven van Mandela. De bijeenkomst bestaat uit muziek, dans en het voordragen van brieven van de oud-president.

De sessie is georganiseerd in samenwerking met de Nelson Mandela Foundation. Deze organiseert een week later, op zaterdag 12 december, een Nelson Mandela Herinneringswandeling in Pretoria.

Marathon

In Qunu, de voormalige woonplaats van Mandela, wordt een marathon georganiseerd ter nagedachtenis aan de leider. Hieraan zal ook een aantal familieleden van 'Madiba', zoals zijn koosnaam luidde, deelnemen. Aan het eind van de dag worden er 27 duiven losgelaten, die de 27 jaar symboliseren dat Mandela vastzat in de gevangenis.

Zijn partij, het Afrikaans Nationaal Congres, combineert de herdenking van Mandela met een grote herdenkingsbijeenkomst voor Sarah Carneson. De mensenrechtenactiviste en prominent ANC-lid overleed onlangs op 99-jarige leeftijd. Bij deze bijeenkomst zijn alle kopstukken van de partij aanwezig.

Gebedsdienst

In de St George-kathedraal in Kaapstad wordt zondag een grote gebedsdienst georganiseerd ter nagedachtenis aan Mandela. Aartsbisschop Thabo Makgoba van Kaapstad zal spreken tijdens de avonddienst.

Mandela was van 1994 tot 1999 de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Daarvoor stond zijn leven in het teken van strijd tegen de apartheid in zijn land.

Robbeneiland

In 1964 werd hij opgepakt samen met andere leden van het Afrikaans Nationaal Congress (ANC), een beruchte politieke groepering die belangen van de zwarte bevolking behartigt, waar Mandela later de leider van werd. Hij zat 27 jaar gevangen, grotendeels op Robbeneiland.

In 1990 kwam het ANC aan de macht en werd de apartheid formeel afgeschaft. De donkere bevolking kreeg daarna dezelfde rechten als de blanken in Zuid-Afrika. In 2002 won Mandela voor zijn inspanningen de Nobelprijs voor de Vrede.