De man en vrouw (Syed Rizwan Farook en Tashfeen Malik) die deze week een bloedbad aanrichtten in het Amerikaanse San Bernardino, waren aanhangers van Islamitische Staat (IS).

Dat heeft de terreurorganisatie zaterdag gemeld in een radioboodschap die via internet is uitgezonden.

Eerder werd al wel een link gelegd tussen de schietpartij en IS, maar was niet zeker of de twee schutters aanhangers van de terreurgroep waren.

Zo zou een van de daders "enige vorm van contact'' hebben gehad met zeker twee terreurgroepen. Het gaat om al-Shabaab en het al-Nusra Front, zei een veiligheidsfunctionaris vrijdag (lokale tijd) tegen de Los Angeles Times.

Het is nog onduidelijk hoe schutter Syed Rizwan Farook contact zou hebben gehad met de extremistische organisaties. De andere dader, Tashfeen Malik, zou op Facebook trouw hebben gezworen aan IS.

Geradicaliseerd

De Amerikaanse federale recherche, de FBI, onderzoekt het bloedbad in San Bernardino als een terroristische aanslag. 

Volgens directeur James Comey gebeurt dat deels omdat er aanwijzingen zijn dat de daders geradicaliseerd waren en mogelijk contact hadden met terreurorganisaties. Niets wijst er op dat de twee daders daadwerkelijk lid waren van een grotere groep, cel of netwerk.

De onderzoekers kijken nu onder meer naar de buitenlandse reizen van Farook. Ze bestuderen bijvoorbeeld zijn reis naar Saudi-Arabië vorig jaar. Farook keerde van die reis terug in gezelschap van Malik.

Doodgeschoten

Bij de schietpartij kwamen veertien mensen om het leven. Er vielen 21 gewonden. De twee daders werden door de politie doodgeschoten.

President Barack Obama stelde zaterdag in zijn wekelijkse videotoespraak dat "Amerika laat zich niet terroriseren. Wij zijn sterk en veerkrachtig." Hij riep Amerikanen op eendrachtig te zijn na de bloedige schietpartij eerder deze week in San Bernardino. Obama noemde de Californische stad "alweer een Amerikaanse gemeenschap die is vermorzeld door onbeschrijflijk geweld".

Het moet wat hem betreft moeilijker worden voor criminelen om aan wapens te komen. Obama vindt het "krankzinnig" dat Amerikanen die op een 'no-fly'-lijst staan nog wel vuurwapens kunnen kopen. "Als je te gevaarlijk bent om in een vliegtuig te mogen stappen, dan ben je per definitie ook te gevaarlijk om een wapen te kopen", aldus de president.

Bekijk de reactie van Obama:

Obama: wij laten ons niet terroriseren
Obama: wij laten ons niet terroriseren