Turkije heeft honderden militairen naar het noorden van Irak gestuurd om daar Koerdische peshmerga te trainen die vechten tegen Islamitische Staat (IS). 

Dat hebben veiligheidsfunctionarissen vrijdag verklaard.

De Iraakse regering heeft boos gereageerd op de aanwezigheid van Turkse troepen. Bagdad sprak over een 'inval' en riep Turkije op de militairen onmiddellijk terug te trekken.

De Turken zouden zijn opgedoken in de buurt van de Iraakse stad Mosul, die in handen is van terreurgroep Islamitische Staat (IS). ''Een bataljon is de regio binnengetrokken'', bevestigde een Turkse veiligheidsbron. Volgens de Iraakse regering beschikken de troepen over ''kanonnen en tanks''.

De Turkse bron stelde dat de militairen zijn ingezet om Iraakse soldaten te trainen. Een hoge Koerdische militair bevestigde dat de trainers deze week onder begeleiding van gewapende troepen zijn aangekomen in een kamp in het gebied. De basis zou worden gebruikt door een strijdgroep die bestaat uit voormalige politiemensen en vrijwilligers uit Mosul.

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door In60seconds

Kwaad bloed

De Turkse missie zet kwaad bloed in Bagdad, omdat de trainingsoperatie niet zou zijn afgestemd met de federale regering. Een hoge Turkse functionaris had eerder gezegd dat Turkije militairen naar Irak had gestuurd om daar Koerdische peshmerga te trainen die vechten tegen IS.

De Verenigde Staten lieten weten op de hoogte te zijn van de Turkse troepenbewegingen maar dat deze niets te maken hebben met de activiteiten van de door Amerika geleide coalitie die tegen IS strijdt.