De parlementsverkiezingen in Egypte zijn zoals verwacht overweldigend gewonnen door aanhangers van de sterke man van het land, de ex-militair en president Abdel Fattah al-Sisi. 

Dat melden Egyptische media vrijdag, nadat het land circa zes weken lang in fasen en rondes een nieuw parlement met 596 zetels had gekozen.

De laatste stemrondes waren afgelopen dinsdag en woensdag.

Volgens waarnemers was de opkomst heel erg laag, ergens tussen de 20 en 30 procent van de stemgerechtigden. De Egyptische Tweede Kamer, het Huis van Afgevaardigden, kreeg in 2012 een grote meerderheid van islamisten en werd ontbonden door magistraten en militairen.

Democratie

De man van de Moslimbroederschap, Mohamed Mursi, werd in dat jaar tot president gekozen. Generaal al-Sisi pleegde halverwege 2013 een staatsgreep en zette Mursi af. Sindsdien werkt hij naar eigen zeggen aan een hervormingsprogramma aan de hand van zijn ''routekaart naar de democratie''.

Maar volgens mensenrechtenorganisaties is zijn regime nog veel repressiever dan dat van de autocraat en president Hosni Mubarak, die in 2011 tijdens de Arabische Lente ten val kwam.