De Amerikaanse federale recherche, de FBI, onderzoekt het bloedbad woensdag in San Bernardino als een terroristische aanslag. 

Volgens directeur James Comey gebeurt dat deels omdat er aanwijzingen zijn dat de daders geradicaliseerd waren en mogelijk contact hadden met buitenlandse terreurorganisaties. Niets wijst er op dat de twee daders lid waren van een grotere groep, cel of netwerk.

Amerikaanse onderzoekers zeggen geen bewijs te hebben gevonden dat Islamitische Staat afwist van de aanslag. In de huizen van de twee daders zijn ook geen bewijzen gevonden dat zij contact hadden met een buitenlandse terreurorganisatie, aldus bronnen rond de Amerikaanse regering vrijdag.

Er zou dan ook niets zijn dat er op wijst dat IS ook maar wist wie de twee waren. De FBI meldt wel dat de kans bestaat dat de daders een tweede aanslag op de planning hadden.

Steun

Eerder op de dag liet Aamaq, een nieuwsagentschap dat IS steunt, weten dat Syed Farook (28) en Tashfeen Malik (27) aanhangers zouden zijn van IS. Malik, de vrouwelijke dader, zou via Facebook trouw hebben beloofd aan de leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi, aldus CNN.

De boodschap werd verspreid onder een andere naam. Er wordt niet gezegd hoe de onderzoekers weten dat het bericht afkomstig is van Malik. De relatie tussen het bericht en de aanval op het Inland Regional Center blijft vooralsnog onduidelijk. Wel wordt er onderzocht of er mogelijk een ruzie over religie heeft plaatsgevonden voor de aanval.

De man, Farook, zou even voor de aanval het gebouw hebben verlaten.  

Video: FBI onderzoekt nu 'terreurdaad'

FBI onderzoekt nu 'terreurdaad'
FBI onderzoekt nu 'terreurdaad'

Doodgeschoten

Door de schietpartij kwamen veertien mensen om. Er vielen 21 gewonden De twee daders werden door de politie doodgeschoten.

De federale recherche FBI onderzoekt ondertussen banden tussen Farook, en twee personen die iets met zijn radicalisering te maken hadden of zelfs wisten van de aanval. Dat meldt ABC.

Ook gaan de onderzoekers zijn reizen naar het buitenland na. Ze kijken onder andere naar zijn reis naar Saudi-Arabië vorig jaar. Hij keerde van die reis terug in gezelschap van Malik.