Kort voor de verkiezingen in de Franse regio's staat het anti-Europese en nationalistische Front National van Marine Len Pen in een opiniepeiling aan kop. 

In de eerste ronde van de regioverkiezingen zou zondag het FN op de steun kunnen kunnen rekenen van 30 procent van de kiezers volgens een donderdag door de krant Le Monde gepubliceerde peiling.

De centrumrechtse coalitie rond ex-president Nicolas Sarkozy zou de steun van 29 procent krijgen. De coalitie van links op 22 procent. In de tweede ronde op 13 december zou centrumrechts sterker dan het front uit de bus komen met 36 procent en het FN op 30 procent.

Le Pen nam begin 2011 het toen 38 jaar oude front over van haar vader, Jean-Marie Le Pen. 'Pa' koesterde het FN als een kameraadschappelijk bolwerk van ultranationalisten en veteranen. Hij genoot kennelijk van het doen van omstreden uitspraken wat politiek een grote handicap was.

Brede volkspartij

Dochter Marine doet pogingen van het FN een brede volkspartij tegen de EU, tegen de euro, tegen immigratie en voor protectionisme te maken.

Het FN valt in het Franse verkiezingsstelsel meestal in de tweede ronde buiten boord. Maar de laaste peilingen geven aan dat het FN 13 december kans maakt te winnen in meer dan een regio. Dat zou een mijlpaal zijn in de Franse politiek.

Graadmeter

Frankrijk heeft het aantal regio's met ingang van 1 januari 2016 teruggebracht tot achttien, waarvan vijf overzeese. Momenteel telt het land nog 27 regio's. De bevoegdheden en het takenpakket van de regio's zijn erg beperkt. Ze gaan voornamelijk over onderdelen van het hoger onderwijs, het regionaal openbaar vervoeren soms ook over steun aan ondernemingen en onderzoek.

De verkiezingen worden vooral gezien als graadmeter voor de populariteit van de regering. De socialistische president François Hollande werd in mei 2012 president. Hij is volgens peilingen buitengewoon impopulair. De volgende presidentsverkiezingen staan in april en mei 2017 op het programma.