In het huis van de verdachten van de schietpartij in San Bernardino in Californië zijn twaalf pijpbommen, verschillende soorten munitie en materialen om bommen te maken aangetroffen.

Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt op een persconferentie.

Een pijpbom is een ijzeren of metalen buis die aan beide kanten is dichtgemaakt gevuld met een springstof zoals buskruit.

Het aantal gewonden van de schietpartij is gestegen van 17 naar 21. Er vielen veertien doden.

In het gebouw waar de aanval plaatsvond is ook een bom aangetroffen. Deze kon tot explosie worden gebracht met een afstandsbediening die in de auto lag. Waarom dit niet is gebeurd is niet bekend.

Het motief van de verdachten, Syed Farook (28) en Tashfeen Malik (27), is nog steeds onduidelijk. In het huis van de twee, die getrouwd waren en een baby van zes maanden hadden, zijn telefoons en computers in beslag genomen. 

Video: Bommen aangetroffen in huis verdachten schietpartij Californië

Bommen en munitie in woning schutters San Bernardino
Bommen en munitie in woning schutters San Bernardino

Doel

Het is ook niet bekend of het Inland Regional Center, waar de schietpartij woensdag plaatsvond, een van tevoren gekozen doel was of dat het berust op toeval. Farook was voor de aanval aanwezig in het gebouw en vertrok daar om onbekende reden.

De twee waren geen bekende van de politie. Malik had een Pakistaans paspoort en beschikte over een verblijfsvergunning. Farook was in 2014 teruggekeerd uit het buitenland. Hij deed daarbij zeker Pakistan aan. Of hij ook andere landen bezocht wordt uitgezocht.

Regional Center

In het Inland Regional Center worden mensen met een ontwikkelingsachterstand begeleid. Op het moment van de schietpartij was er een evenement gaande voor bestuurders van de lokale gezondheidszorg.

De Amerikaanse president Barack Obama liet eerder donderdag weten dat er een diepgaand onderzoek zal komen naar de toedracht van de schietpartij.

Volgens Obama is het nog niet duidelijk waarom de twee verdachten de moordpartij pleegden. "Het kan zijn dat dit te maken had met terreur. Het is ook mogelijk dat het te maken had met werk", zei de president na een overleg met zijn nationale veiligheidsadviseurs.

Video: 'Diepgaand onderzoek naar toedracht van schietpartij'

Obama: diepgaand onderzoek naar schietpartij
Obama: diepgaand onderzoek naar schietpartij