De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag een diepgaand onderzoek beloofd naar de toedracht van de schietpartij in Californië. 

Daardoor kwamen woensdag veertien mensen om het leven en vielen zeventien gewonden.

Volgens Obama is het nog niet duidelijk waarom de twee verdachten de moordpartij pleegden. "Het kan zijn dat dit te maken had met terreur. Het is ook mogelijk dat het te maken had met werk", zei de president na een overleg met zijn nationale veiligheidsadviseurs.

De schietpartij vond woensdag plaats bij het Inland Regional Center, een gebouw van drie verdiepingen waar mensen met een ontwikkelingsachterstand worden begeleid. Op het moment van de schietpartij was er een evenement gaande voor bestuurders van de lokale gezondheidszorg.

Staatsburger

 

Een mannelijke verdachte, Syed Farook (28), en een vrouwelijke verdachte, Tashfeen Malik (27), kwamen woensdag om in een vuurgevecht met de politie. De twee hadden een relatie, maar onduidelijk is of ze ook getrouwd waren.

Eerder was er sprake van drie schutters, maar het lijkt erop dat Farook en Malik de aanslag samen hebben uitgevoerd. Wel is een derde persoon aangehouden; onduidelijk is of diegene bij de schietpartij betrokken is.

Volgens de politie keerde Farook, een in de VS geboren Amerikaans staatsburger, terug naar de bedrijfsbijeenkomst die hij had bijgewoond in het Inland Regional Center om het vuur op de gasten te openen.

Video: Obama wil onderzoek schietpartij

Obama: diepgaand onderzoek naar schietpartij
Obama: diepgaand onderzoek naar schietpartij