Als alle landen van de Europese Unie meewerken, moet het haalbaar zijn om een miljoen vluchtelingen over de 28 lidstaten te herverdelen. 

Dat zei voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement donderdag na overleg met premier Mark Rutte.

Maar als er minder landen meedoen, dan zal zo'n aantal voor de overblijvende lidstaten veel moeilijker worden, voegde de Duitser eraan toe. De EU heeft eerder dit jaar besloten om totaal 160.000 vluchtelingen over de lidstaten te herverdelen.

Tegen herverdeling in de EU bestaat weerstand. Slowakije liet woensdag weten naar het Europees Hof van Justitie te stappen om de verdeelsleutel van vluchtelingen in de Europese Unie aan te vechten. Het land moet 802 vluchtelingen opvangen.

Rutte betreurt de stap van de Slowaken, zei hij. Schulz denkt dat de regering in Bratislava de zaak zal verliezen.

Video: 'Miljoen mensen herverdelen kan'

Schulz: miljoen mensen herverdelen kan
Schulz: miljoen mensen herverdelen kan

Niet vol te houden

De premier benadrukte opnieuw dat de stroom vluchtelingen naar de EU niet vol te houden is. ''Die stroom moet zeer, zeer, zeer naar beneden." Het kabinet verwacht dat dit jaar 58.000 mensen in ons land asiel zullen aanvragen.

Landen moeten de gemaakte afspraken nakomen en als zij dit niet doen moeten zij daarop aangesproken worden, aldus Rutte. Vooral Griekenland ligt onder vuur omdat de grensbewaking hier tekort schiet en hulp op dit vlak van de EU weigert.

Schulz was in Den Haag ter voorbereiding van het Nederlandse voorzitterschap van de EU in de eerste helft van volgend jaar. Het migratievraagstuk zal dan veel aandacht opeisen.

Duitsland

Dit jaar krijgt Duitsland meer dan 1 miljoen vluchtelingen. Daarop rekent de conferentie van ministers van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaten.

''We zullen nog voor de kerst de één miljoen in Duitsland bereiken'', zei minister Roger Lewentz van Rijnland-Palts op donderdag. De Duitse bondsregering gaat in haar officiële prognoses uit van 800.000 asielzoekers in heel 2015.

Kritiek heeft Lewentz op Europese landen, zoals Polen, die zeggen geen vluchtelingen meer op te zullen nemen. ''Ze zijn er altijd als de kippen bij als er uit Brussel landbouwsubsidies en andere bijdragen worden uitgedeeld, die ook voor een groot deel uit Duitse financiële bronnen worden opgehoest.''

Video: De asielprocedure in Nederland in 60 seconden

In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland
In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland

Noodhulp

Griekenland doet een beroep op Europese noodhulp in verband met de grote aantallen vluchtelingen die het land krijgt.

De Europese Commissie maakte donderdag bekend dat het Zuid-Europese land een officieel verzoek heeft ingediend. EU-commissaris Christos Stylianides (Humanitaire hulp) riep de EU-lidstaten op ''genereus'' op het verzoek in te gaan.

Het is de eerste keer dat Griekenland noodhulp inroept in verband met de migratiecrisis. Hongarije, Servië en Slovenië deden dit al eerder dit jaar.