Collega's en familie van de vermoedelijke schutter in San Bernardino, de 28-jarige Syed Rizwan Farook, hebben geschokt en vol ongeloof gereageerd op zijn dodelijke actie van woensdag. 

De Amerikaan wordt samen met zijn vrouw door de autoriteiten gezien als de aanstichter van het bloedbad dat aan veertien mensen het leven kostte.

''Ik kan u niet uitleggen hoe verdrietig ik ben. Ik heb geen idee waarom hij dat gedaan heeft. Ik ben geschokt dat zoiets als dit zou gebeuren'', zei zijn zwager Farah Khan tegen Amerikaanse media.

Hij kende Farook het grootste deel van zijn leven, maar had dit niet zien aankomen.

Ongeloof

Collega's en oud-collega's van de schutter reageren in de krant LA Times ook vol ongeloof. Ze omschrijven Farook als vrome moslim, die zelden over religie sprak op zijn werk.

''Hij kwam nooit als fanaticus op me over, ik zag hem nooit als verdacht'', aldus Griselda Reisinger die tot mei dit jaar met Farook samenwerkte. Directe collega Patrick Baccari - die een bureaublok deelde met de verdachte - reageert eveneens geschokt.

Hij beschrijft Farook als stil, beleefd en zonder openlijke wrok. De schutter was net uit Saudi-Arabië terug met zijn nieuwe vrouw die hij online had ontmoet. Het stel had een baby en leek de ''Amerikaanse droom te leven'', aldus Baccari.