Turkije krijgt spijt van het neerschieten van een Russische straaljager bij de grens met Syrië. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin donderdag in zijn jaarlijkse staatstoespraak.

Hij zei dat Moskou de "Turkse hulp aan terroristen niet zal negeren". Richting het westen verklaarde de president dat landen "geen dubbele moraal" moeten hebben als het om terreur gaat en terroristische groeperingen niet voor eigen belang moeten gebruiken.

Maandag beweerde Poetin dat het gevechtsvliegtuig is neergehaald, omdat Turkije gebruik wil blijven maken van de oliehandel met Islamitische Staat. 

De Turkse president Tayyip Erdogan reageerde donderdag op zijn beurt door te zeggen dat hij bewijs heeft dat juist Rusland is betrokken is dergelijke handel met IS.

Video: Poetin waarschuwt Turkije in toespraak

Poetin: Turkije krijgt spijt van neerhalen Russisch toestel
Poetin: Turkije krijgt spijt van neerhalen Russisch toestel

Spanningen

De spanningen tussen Rusland en Turkije zijn hoog opgelopen sinds Turkije in november het Russische toestel uit de lucht schoot. De Turken claimen dat het Russische vliegtuig na verschillende waarschuwingen in het Turkse luchtruim bleef. Rusland ontkent dit en noemde het neerhalen van het toestel een provocatie.

"Waarschijnlijk weet alleen Allah waarom Turkije dit heeft gedaan", zei Poetin schertsend. "Allah besloot de regerende kliek in Turkije te bestraffen en beroofde hen van hun verstand."

Rusland heeft sancties ingevoerd na het incident. Zo is er een importverbod op groenten en fruit uit Turkije ingesteld.

Steun

Ook waarschuwde Poetin voor het gevaar van terreur uit Syrië.

Verder sprak hij zijn steun uit voor de familie van de twee militairen die omkwamen bij de incidenten in Syrië. De familie woonden de toespraak in het Kremlin bij.