Het Hof in de Zuid-Afrikaanse stad Bloemfontein acht atleet Oscar Pistorius schuldig aan moord. Dat betekent dat de rechtbank in Pretoria een nieuw vonnis moet uitspreken. 

Dat meldt The Guardian

Pistorius werd eerder vrijgesproken van moord, maar kreeg vijf jaar cel voor 'dood door schuld'. De aanklagers tekenden protest aan. Een panel van vijf Zuid-Afrikaanse rechters boog zich vervolgens over de veroordeling van Pistorius. Er werd alleen gekeken naar de toepassing van de wet: het bewijs is niet opnieuw bekeken. 

Het Hof heeft nu bepaald dat rechter Thokozile Masipa fouten heeft gemaakt bij het bepalen van haar vonnis. Pistorius moet hebben kunnen voorzien, zo stelt het Hof, dat de kogels die hij op Valentijnsdag 2013 door de gesloten toiletdeur vuurde, konden leiden tot het overlijden van de persoon die zich in het toilet bevond.

De wet is volgens het Hof door rechter Masipa niet goed toegepast. De uitleg van Pistorius voor de gang van zaken is bovendien "onaannemelijk". 

Video: De uitspraak

Pistorius veroordeeld voor moord
Pistorius veroordeeld voor moord

Wc-deur

Pistorius schoot in totaal vier keer door wc-deur en trof zijn vriendin, Reeva Steenkamp, onder meer in haar hoofd. De atleet claimt dat hij in de veronderstelling verkeerde dat zich achter de deur een inbreker schuilhield, maar aanklager Gerrie Nel zegt dat Pistorius zijn vriendin doodde na een ruzie.

Pistorius werd eerder ook bestraft voor het onzorgvuldig omgaan met een vuurwapen; het wapen van Pistorius ging in 2013 af in een restaurant. 

Huisarrest

De Zuid-Afrikaanse atleet zit sinds 19 oktober onder huisarrest de rest van zijn straf uit in het huis van zijn oom in een buitenwijk van Pretoria. Vooralsnog is niet duidelijk of Pistorius meteen terug moet naar de gevangenis. 

Eerder meldden verschillende internationale media, waaronder BBCdat het beroep dat de aanklagers tegen het vonnis hadden aangetekend door het Hof was verworpen. Dat bleek onjuist.

Opluchting

Barry Steenkamp, de vader van het slachtoffer, verklaarde na afloop van de zitting tegen de lokale nieuwszender ANN7 tevreden te zijn. "Het is een grote opluchting. Ik heb het gevoel dat het een eerlijk vonnis is dat de rechter heeft gewezen."

De familie van Pistorius wil nog geen commentaar geven.

Video: Reconstructie moord Steenkamp volgens Pistorius

Reconstructie dood Steenkamp volgens Pistorius
Reconstructie dood Steenkamp volgens Pistorius