De Amerikaanse politie sluit niet uit dat de daders van de schietpartij in San Bernardino, Californië, een terroristisch motief hadden.

Dat meldt een politiewoordvoerder donderdagochtend (Nederlandse tijd) tijdens een persconferentie. Bij de schietpartij kwamen veertien mensen om het leven. Zeventien anderen raakten gewond. 

Een mannelijke verdachte, Syed Farook (28), en een vrouwelijke verdachte, Tashfeen Malik (27), kwamen woensdag om in een vuurgevecht met de politie. De twee hadden een relatie, maar onduidelijk is of ze ook getrouwd waren.

Eerder was er sprake van drie schutters, maar het lijkt erop dat Farook en Malik de aanslag samen hebben uitgevoerd. Wel is een derde persoon aangehouden; onduidelijk is of diegene bij de schietpartij betrokken is.

Volgens de politie keerde Farook, een in de VS geboren Amerikaans staatsburger, terug naar de bedrijfsbijeenkomst die hij had bijgewoond in het Inland Regional Center om het vuur op de gasten te openen.

Twee daders schietpartij Californië gedood
Twee daders schietpartij Californië gedood

Gepland

"Op basis van wat we tot nu toe hebben gezien was een en ander van de aanslag gepland", aldus de woordvoerder. 

Het vuurgevecht waarbij Farook en Malik om het leven kwamen, ontstond bij de zwarte SUV waarmee de twee probeerden te ontsnappen. In de SUV is een explosief, een zogenaamde pijpbom, gevonden. En ook op twee andere plekken zijn explosieven gevonden. Nadat deze onschadelijk waren gemaakt, kon het onderzoek in het centrum verder gaan.

Evenement 

De schietpartij vond woensdag plaats bij het Inland Regional Center, een gebouw van drie verdiepingen waar mensen met een ontwikkelingsachterstand worden begeleid. Op het moment van de schietpartij was er een evenement gaande voor bestuurders van de lokale gezondheidszorg.

Video: Feestje voor schietpartij San Bernardino

Feestje voor de schietpartij in San Bernardino
Feestje voor de schietpartij in San Bernardino