De Zwitserse politie heeft donderdagochtend in Zürich twee FIFA-officials gearresteerd vanwege de corruptie binnen de wereldvoetbalbond.

Dat melden de Zwitserse autoriteiten. De twee officials zijn in opdracht van de Amerikaanse justitie gearresteerd bij hotel Baur au Lac waar in mei ook leden van de FIFA werden aangehouden.

De politie kwam rond 6.00 uur via een zij-ingang het luxe hotel binnen. De arrestanten worden ervan verdacht geld te hebben aangenomen in ruil voor het vergeven van marketingrechten rond voetbalwedstrijden in Zuid- en Midden-Amerika, evenals kwalificatiewedstrijden voor het WK. De geldstromen zouden verlopen via banken in de Verenigde Staten.

De twee arrestanten zijn Juan Angel Napout, de Paraguyaanse voorzitter van de Zuid-Amerikaanse bond CONMEBOL, en de Hondurees Alfredo Hawit, interim voorzitter van de Midden-Amerikaanse bond CONCACAF. Beiden zijn ook vicevoorzitter van het FIFA-bestuur.

Dit is inmiddels bevestigd door de Zwitserse autoriteiten. De FIFA bevestigde eerder dat de politie in de vroege donderdag in actie is gekomen, maar wilde verder geen commentaar geven. Het enige dat de bond liet weten in een officiële verklaring is dat ze volledige medewerking verleent aan het onderzoek.

Persconferentie

De arrestaties vonden plaats op de dag dat een commissie van de FIFA een persconferentie geeft over de stand van zaken aangaande de hervormingsvoorstellen. Die voorstellen volgen op de corruptieschandalen die de FIFA al maanden in zijn greep houden.

Voorzitter Sepp Blatter en UEFA-preses Platini werden op 8 oktober voor negentig dagen geschorst door de ethische commissie van de FIFA, omdat de 79-jarige Zwitser bijna twee miljoen euro aan FIFA-gelden zou hebben overgemaakt aan Platini. De nieuwe FIFA-voorzitter wordt op 26 februari gekozen op een buitengewoon congres.

De ethische commissie liet donderdag weten dat na Blatter en Platini ook onderzoek gedaan wordt naar mogelijke misstanden van Marco Polo Del Nero, de voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, en oud-preses Ricardo Teixeira. De namen zijn nog niet bevestigd door de Amerikaanse justitie.

De 74-jarige Del Nero, voorzitter van de nationale voetbalbond, stapte vorige week donderdag uit het bestuur van de FIFA. Naar nu blijkt had de Braziliaan drie dagen eerder te horen gekregen dat de ethische commissie hem in het vizier heeft. 

Del Nero gedroeg zich opvallend sinds de arrestaties van eind mei, waarbij ook zijn voorganger José Maria Marin. De preses van de Braziliaanse bond vertrok halsoverkop uit Zwitserland richting Brazilië toen Marin van zijn bed werd gelicht. Sindsdien liet Del Nero, voormalig advocaat, zich niet meer zien op vergaderingen van de FIFA.