Bij een schietpartij in de Amerikaanse stad San Bernardino in Californië zijn woensdag zeker veertien doden en zeventien gewonden gevallen. 

Dat meldde de politie woensdag tijdens een persconferentie. De aantallen doden en gewonden zouden nog kunnen wijzigen, voegde de politie daar aan toe. De politie gaat uit van twee tot drie daders.

De schietpartij vond plaats bij het Inland Regional Center, een gebouw van drie verdiepingen waar mensen met een ontwikkelingsachterstand worden geholpen. Op het moment van de schietpartij was er een evenement gaande voor bestuurders van de lokale gezondheidszorg.

De daders konden ontsnappen in een zwarte SUV. Uren later zijn bij een massale politieactie met schotenwisselingen tussen de zwarte SUV en de politie twee daders doodgeschoten. Het gaat om een man en een vrouw. Een derde mogelijke verdachte rende weg uit de buurt van de SUV, deze persoon is door de politie aangehouden. De politie kon nog niet bevestigen of deze verdachte iets te maken had met de schietpartij.

San Bernardino is een stad met 200.000 inwoners op ongeveer 100 kilometer ten oosten van Los Angeles.

Dader geïdentificeerd

De politie weet nog niet wat het motief is van de daders. Een van de schutters is geïdentificeerd. Het gaat om Syed Farook, inspecteur bij de lokale gezondheidszorg. Dat meldt persbureau AP op basis van berichtgevingen van de Amerikaanse politie.

Het huis waar de politie doorzoekingen deed stond op naam van Farook. NBC meldt op basis van bronnen dat de broer van Farook ook betrokken is bij de aanslag.

In het gebouw is een explosievenopruimingsdienst ter plekke. In het pand zou een verdacht explosief pakket zijn aangetroffen op de tweede verdieping. Dat pakket is met een robot onderzocht. 

Video: Twee daders schietpartij Californië gedood

Twee daders schietpartij Californië gedood
Twee daders schietpartij Californië gedood

Obama

President Obama heeft woensdag na de schietpartij opgeroepen tot een aanpak van dit soort geweld in de Verenigde Staten. Op elk regeringsniveau, niet alleen zijn eigen Democraten maar ook de Republikeinen zouden hiertegen moeten optreden.

"We weten nog niet wat het motief is, maar wat we wel weten is dat we stappen kunnen nemen om Amerika veiliger te maken", zo zei de president.