De Europese Unie (EU) wil de handelssancties die zijn ingesteld tegen Rusland met zes maanden verlengen.

Volgens de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Garcia-Margallo is er een ''algemene overeenkomst" die in die richting wijst, zo laat hij woensdag optekenen. EU-diplomaten in Brussel bevestigden die lezing.

De huidige sancties tegen Rusland lopen nog tot 31 januari 2016. Bij de verlening van de restricties in juni werd wel afgesproken dat bij het naleven van het vredesplan van Minsk, de sancties voortijdig konden worden opgeheven. Aan die voorwaarde is echter nog niet voldaan.

De westerse sancties zijn opgelegd wegens de bemoeienis met het conflict in buurland Oekraïne.

Met de koppeling van de sancties aan het vredesplan willen de EU-lidstaten de Russische president Vladimir Poetin bewegen om zijn invloed op de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne te gebruiken om tot een oplossing voor het conflict te komen.

Ongerechtvaardigd

Moskou beschouwt de sancties als ongerechtvaardigd en heeft zelf een verbod ingesteld op de invoer van de westerse producten zoals fruit en vlees.

Een woordvoerder in Brussel kon het bericht woensdag desgevraagd niet bevestigen. Volgens hem wordt dit soort besluiten zorgvuldig voorbereid, doorgaans pas kort van tevoren.

Op 14 december komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bijeen om de kwestie andermaal te bespreken.