Rusland heeft harde beschuldigingen geuit aan het adres van de Turkse president Tayyip Recep Erdogan. 

Het Turkse staatshoofd en zijn familie zijn persoonlijk betrokken bij de illegale oliehandel met terreurbeweging Islamitische Staat, maakte het Russische ministerie van Defensie woensdag bekend.

Turkije is de grootste consument van IS-olie en Rusland heeft bewijs dat de Turkse leiders verbonden zijn aan die handel, aldus onderminister Anatoli Antonov.

Komende week komt Moskou met bewijzen naar buiten dat Turkije Islamitische Staat helpt, aldus het ministerie. Het zegt te beschikken over satellietbeelden van tankwagens die de Syrisch-Turkse grens oversteken.

Erdogan weersprak eerder al uitlatingen van de Russische president Vladimir Poetin dat IS geld verdient door olie te verkopen aan Turkije. Dinsdag zei hij ''af te treden als dat wordt bewezen''. Woensdag herhaalt hij deze woorden en noemt de uitspraken van Rusland laster.

Erdogan riep Poetin op hetzelfde te doen als hij zijn beschuldiging niet kan hardmaken.

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door in60seconds

Begraven

De omgekomen piloot van de Russische straaljager die door Turkije is neergehaald, is woensdag met militaire eer begraven. Dat gebeurde in de Russische stad Lipetsk.

Het toestel van Oleg Peshkov werd op 24 november bij de grens tussen Turkije en Syrië uit de lucht geschoten. De piloot wist zich volgens Russische defensiefunctionarissen met zijn schietstoel te redden, maar werd vervolgens hangend aan zijn parachute door militanten doodgeschoten.