Gescheiden vrouwen en weduwen kunnen in Saudi-Arabië in de nabije toekomst hun familiezaken regelen zonder tussenkomst van een mannelijk familielid of een rechter.

Dit meldde woensdag de krant al-Riyadh op gezag van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Er komen familie-identiteitskaarten die niet alleen aan de man des huizes, maar ook aan ex-vrouwen en weduwen kunnen worden afgegeven. Daarmee kunnen ze dan bijvoorbeeld zelf kinderen op een school inschrijven.

Wanneer de identiteitskaarten worden ingevoerd is niet duidelijk. Maar ze zullen volgens waarnemers het leven in de patriarchale islamitische staat veranderen. Het machtsmonopolie van de man over vrouwelijke familieleden wordt hiermee aangetast.

Rechtspraak

Het kan ook advocaten en rechters een hoop werk schelen. Van alle zaken die voor de rechter komen, gaat het in 65 procent van de gevallen om familieruzies. Nu moet bijvoorbeeld een gescheiden vrouw nog de toestemming van haar ex-echtgenoot krijgen voor de meeste wezenlijke familiezaken.

Geeft de 'ex' geen toestemming dan moet de vrouw bij de rechter aankloppen. Juridisch worden vrouwen in Saudi-Arabië veelal vertegenwoordigd door een mannelijke zaakwaarnemer, meestal de echtgenoot, de vader of broer.

Adviesraad

Onder de vorige koning Abdullah bin Abdulaziz al-Saud (1924-2015) zijn twee jaar terug dertig vrouwen opgenomen in een adviesraad van de koning, de Majlis al-Shura. Dit zou hebben geleid tot het besluit weduwen en gescheiden vrouwen het volwaardig gezag over hun gezin te geven.

Volgende week doen voor het eerst vrouwen mee als kiezer én als kandidaat in plaatselijke verkiezingen.