Montenegro is woensdag uitgenodigd om de 29e lidstaat van de NAVO te worden. De ministers van Buitenlandse Zaken van de landen van het militaire bondgenootschap zien geen obstakel voor toetreding van het kleine Balkanland.

Nederland vindt dat het lidmaatschap bijdraagt aan de stabiliteit in de Balkanregio. "Montenegro is het land dat het mogelijk maakt om de kustlijn langs de Adriatische zee beter te verdedigen", zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken).

De laatste landen die bij de NAVO kwamen waren Albanië en Kroatië, in 2009. Montenegro sprak van het begin van een "prachtige alliantie". Overigens moeten alle NAVO-landen het besluit nog ratificeren. Dat kan twee jaar duren.

Montenegro heeft ruim 600.000 inwoners en een leger van circa 2.000 man. Het land maakte eerder deel uit van federaal Joegoslavië en ging later verder met Servië. In 2006 besloot Montenegro weer onafhankelijk te worden.

Kritiek Rusland

Rusland zei vorige week dat het NAVO-lidmaatschap van Montenegro "een verdere klap" is voor de betrekkingen tussen Rusland en de NAVO. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou zou toetreding "schadelijk zijn voor de Europese veiligheid".

De woordvoerder bagatelliseerde de militaire kant van de zaak. "Het Montenegrijnse leger telt ongeveer tweeduizend man. Dat roept de vraag op welke extra veiligheid het land de NAVO kan brengen."

'Familiebanden'

Woensdag zei defensiespecialist Viktor Ozerov uit de Russische Eerste Kamer dat alle militaire samenwerking met Montenegro wordt stopgezet als dat land lid wordt.

Het Kremlin wil dat het westerse bondgenootschap zich niet uitbreidt met naties waar Rusland 'familiebanden' mee koestert via de orthodoxe kerk, etnische achtergrond of de gedeelde geschiedenis in het Sovjet-imperium.

Bijna een derde van de Montenegrijnse bevolking is etnisch Servisch en bijna driekwart van de bevolking is Servisch-orthodox.

Video: Montenegro uitgenodigd als NAVO-lid