De geplande sluiting door de VS van de gevangenis voor terreurverdachten op Guantánamo Bay op Cuba is weer een stuk verder weg. 

Het Witte Huis heeft het plan van het ministerie van Defensie (Pentagon) afgekeurd, omdat het te duur is. Daarover bericht The Wall Street Journal.

De bedoeling is niet alleen om 'Guantánamo' te sluiten, maar ook om in plaats daarvan een andere gevangenis in de Verenigde Staten te bouwen. De geraamde kosten zijn ongeveer 600 miljoen dollar, wat omgerekend zo'n 566 miljoen euro is, zeggen ambtenaren die bekend zijn met het plan.

Voor Obama is het sluiten van de gevangenis evenwel erg belangrijk. Hij heeft altijd gezegd dat dit moest gebeuren voordat hij in 2017 het Witte Huis moet verlaten. Guantánamo Bay is volgens hem slecht voor het imago van de VS. Bovendien is opsluiting van verdachten op Cuba duurder dan opsluiting in de VS.

Omstreden

Op de marinebasis zitten nog meer dan honderd gevangenen. De meesten van hen worden verdacht van betrokkenheid bij terreurbeweging al-Qaeda en de Taliban. Maar het gevangenkamp is omstreden omdat veel gedetineerden er zonder vorm van proces zitten of nooit zijn aangeklaagd.

De VS bekijkt of ze kunnen worden overgeheveld naar militaire complexen in de Amerikaanse staten Kansas en Sout-Carolina. Daarnaast is de VS in gesprek met andere landen om daar in ieder geval een deel van de gevangenen te verplaatsen. Het zou gaan om ongeveer vijftig mensen. Zo zijn recentelijk vijf gedetineerden overgebracht naar de Verenigde Arabische Emiraten. Nederland weigert ondanks aandringen gevangenen op te nemen.