De Verenigde Staten gaan een speciale troepenmacht inzetten om Irak te helpen in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat.

Ook zullen deze militairen worden ingezet om 'unilaterale operaties' in Syrië uit te voeren, zei de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter dinsdag.

''Deze speciale troepen zullen na verloop van tijd invallen kunnen doen, gijzelaars bevrijden, inlichtingen verzamelen en IS-leiders oppakken'', vertelde Carter tegen een parlementaire commissie.

Brits kabinet

Het Britse kabinet heeft zich dinsdag geschaard achter het voornemen om IS in Syrië met luchtaanvallen te bestoken. Volgens premier David Cameron was de beslissing van het kabinet unaniem.

Met die uitkomst van het overleg kan Cameron woensdag beginnen aan het debat en de stemming over het plan in het Lagerhuis.

De uitkomst daarvan is nog lang niet zeker omdat zijn eigen Conservatieve achterban is verdeeld over de uitbreiding van de aanvallen op de extremisten. Groot-Brittannië voert al luchtaanvallen op stellingen van IS in Irak uit.

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door In60seconds

Haasten

Ook de Labouroppositie is verdeeld over het plan. Oppositieleider Jeremy Corbyn beschuldigde Cameron dinsdag ervan zich richting oorlog te haasten.

Desondanks laat Labour zijn parlementsleden vrij in de stemming woensdag. Dat besluit helpt de premier mogelijk toch aan een meerderheid in het Lagerhuis.