Jihadisten van het al-Nusra Front hebben dinsdag volgens de Libanese autoriteiten zestien Libanezen vrijgelaten die sinds augustus 2014 door het front werden vastgehouden. 

In ruil daarvoor heeft Libanon dertien jihadisten vrijgelaten, onder wie Saja al-Dulaimi, een ex-vrouw van de leider van Islamitische Staat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi.

De deal is bereikt door bemiddeling van Qatar, dat in de Syrische burgeroorlog jihadisten steunt. Het al-Nusra Front werd begin 2012 opgericht en bestaat uit soennitische extremisten die een islamitische heilstaat in Syrië nastreven. Het front is een vertakking van al-Qaeda.

Het al-Nusra Front wordt dankzij steun uit de Arabische Golfstaten tot de belangrijkste strijdgroepen gerekend die tegen de regering van president Bashar al-Assad vechten. Het front is ook in conflict met de soennitische extremisten van IS. De jihadisten van IS hebben inmiddels het al-Nusra Front op veel terreinen overvleugeld met behulp van hun olierijke 'kalifaat'.

Het hoofd van de Libanese veiligheidsdienst heeft dinsdag gezegd dat hij nu ook met IS wil onderhandelen over de vrijlating van negen Libanese militairen.