Meer dan 800.000 vluchtelingen zijn tot nu toe dit jaar via de zee naar Europa gekomen. Dat is ongeveer vier keer zoveel als in 2014, aldus de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dinsdag.

In november telde de vluchtelingenorganisatie van de VN UNHCR ongeveer 140.000 ontheemden die vaak in wankele bootjes via de Middellandse Zee naar Europa reisden.

Dat was een stuk minder dan de 220.000 in oktober. Volgens de UNHCR was de daling ingegeven door de weersomstandigheden en maatregelen tegen mensensmokkel door de Turkse autoriteiten.

Ondertussen stijgt het aantal kinderen onder de vluchtelingen sterk. Volgens de VN-kinderorganisatie Unicef was een op de drie ontheemden die zich in oktober op de grens tussen Griekenland en Macedonië liet registreren minderjarig. In juni was dat nog maar een op de tien. Er reizen ook steeds meer kinderen zonder begeleiding.

Van de ongeveer 3600 ontheemden die tijdens hun vlucht op de Middellandse Zee omkwamen, was een derde jonger dan achttien jaar, aldus Unicef en IOM. Vijf procent was nog geen twee jaar oud.