De Duitse regering heeft dinsdag besloten tot 1200 militairen in te zetten in de strijd tegen Islamitische Staat. Het gaat vooral om militairen die gaan deelnemen aan luchtaanvallen op het Midden-Oosten.

De deelname aan de strijd in Syrië en Irak is een reactie van de Duitse regering op de bomaanslagen vorige maand in Parijs. Het parlement, de Bondsdag, moet nog met het plan instemmen.

De voorzitter van de Groenen, Simone Peter, waarschuwde dinsdag dat de regering geen wettige grond heeft om de Bundeswehr in te zetten, zoals bijvoorbeeld een VN-mandaat voor militair ingrijpen in het buitenland.

Het Duitse kabinet wil dat de strijdkrachten verkenningsvluchten gaan uitvoeren, gevechtsvliegtuigen in de lucht bijtanken met een tankvliegtuig en andere hand en spandiensten voor de internationale coalitie gaan uitvoeren. Er moet ook een marineschip naar de regio om een Frans vliegkampschip bescherming te bieden.

Jaar

De deelname aan de strijd wordt volgens het kabinet in eerste instantie beperkt tot een jaar. André Wüstner, de voorzitter van de belangenvereniging van legerpersoneel, de Deutscher Bundeswehrverband, zei dinsdag dat hij ervan uitgaat dat deze strijd veel langer dan tien jaar gaat duren.

De Islamitische Staat is niet alleen in Irak en Syrië, maar aanwezig in heel Noord-Afrika en in Mali. En alleen luchtaanvallen brengen IS niet op de knieën volgens Wüstner. ''Als we IS willen bestrijden en vernietigen, dan moet er een hele brede aanpak van dit probleem komen en niet alleen een militaire aanpak.''

Coalitie

De Franse president François Hollande had vorige week een gesprek met bondskanselier Angela Merkel over de inzet van Duitsland in de strijd tegen IS. Hollande wil een wereldwijde coalitie smeden tegen de tereurgroep.

De president heeft Duitsland meer steun gevraagd en Merkel heeft dat toegezegd. De hoogste leider van het leger, generaal Volker Wieker, liet eerder al weten dat daar zeker 1.200 militairen voor nodig zijn.

Video: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie: in60seconds.nl