Unicef waarschuwt voor het lot van drie miljoen kinderen in Nepal nu de winter in het Aziatische land voor de deur staat. 

Nepal werd in april en mei getroffen door zware aardbevingen die meer dan 200.000 gezinnen trof.

Ouders en kinderen leven een halfjaar later nog steeds in de tijdelijke onderkomens, ook op hoogtes boven de 1.500 meter waar de weersomstandigheden op korte termijn zwaar zullen zijn.

Volgens de kinderorganisatie van de Verenigde Naties zijn de risico's op onderkoeling, ondervoeding en een tekort aan geneesmiddelen en vaccins een potentieel dodelijke combinatie voor kinderen.

De medische voorraden kennen nu al een tekort aan het vaccin tegen tuberculose. Ook zijn erg weinig antibiotica voorradig.

Tekort aan olie

Een vanwege de koude bijkomend gevaar is het tekort aan olie. Daardoor grijpen de Nepalezen volgens Unicef terug op hout. Rookvervuiling leidt echter tot stijging van het aantal longontstekingen. Vorig jaar overleden in Nepal al vijfduizend kinderen aan deze aandoening.

Het tekort aan olie is ontstaan door een handelsblokkade tussen de grens met Nepal en India. De blokkade zou een reactie zijn van India op het invoeren van een nieuwe grondwet laat de Nepalese overheid weten. India ontkent dit echter en stelt dat de Madhesi (zuidelijke bewoners van Nepal) achter de blokkade zitten.

De VN-organisatie verwacht bovendien dat de komende twee maanden 125.000 kinderen worden geboren en dat de baby's grote risico's zullen lopen.