Turkije zal geen excuses aanbieden aan Rusland voor het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig bij de Turks-Syrische grens. 

Dat maakte de Turkse premier Ahmet Davutoglu maandag duidelijk in Brussel tijdens een bezoek aan de NAVO.

"Geen land kan van ons excuses vragen voor het doen van onze plicht", zei hij. "Dit is de Turks-Syrische grens, van geen ander land", voegde de premier toe.

De spanningen tussen Turkije en Rusland zijn zeer hoog opgelopen nadat vorige week een Russisch toestel werd neergeschoten door de Turken.

Zij claimen dat het Russische vliegtuig na verschillende waarschuwingen in het Turkse luchtruim bleef. Rusland ontkent dit en noemde het neerhalen van het toestel een provocatie en eist dan ook excuses.

De verdediging van het Turkse luchtruim is "een recht, een plicht" zei Davutoglu. Hij hoopt dat Rusland de aangekondigde economische sancties zal heroverwegen.

Bekijk de reactie van Davutoglu:

'Geen excuses voor doen van onze plicht'
'Geen excuses voor doen van onze plicht'

Vluchten

Rusland reageert maandag door direct alle toeristische vluchten richting Turkije te verbieden, meldt het Russisch persbureau Sputnik. Turkije is doorgaans een populaire vakantiebestemming onder Russen.

Erdogan

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei afgelopen weekend dat het neerhalen van het gevechtsvliegtuig hem erg heeft aangegrepen. "Ik wou dat het niet was gebeurd, maar het is nu eenmaal gebeurd. Wel hoop ik dat het niet nog een keer gebeurt."

Erdogan zei te hopen dat Turkije en Rusland hun relatie konden herstellen op de klimaattop in Parijs, maar de Russische president Vladimir Poetin zal niet met zijn Turkse ambtgenoot praten, zo meldt het Kremlin maandag.

Video: Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer

Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer
Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer