Met een bezoek aan een moskee in een moslimenclave in hoofdstad Bangui heeft paus Franciscus maandag in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) zijn reis in Afrika afgesloten. 

De kerkvorst riep christenen en moslims op tot verbroedering om een eind te maken aan de ​​spiraal van haat, wraak en bloedvergieten die afgelopen jaren duizenden mensen het leven heeft gekost.

Het bezoek aan de moslimenclave was omgeven met uitgebreide veiligheidsmaatregelen.

Franciscus moest honderden meters niemandsland oversteken, waar christelijke milities actief zijn. In de kleine enclave PK5 hebben veel moslims een veilig heenkomen gezocht.

"Laten we samen nee zeggen tegen haat, wraak, geweld, vooral als dat wordt gepleegd in de naam van godsdienst of in de naam van God. God is vrede, salam", zei Franciscus, waarbij hij het Arabische woord voor vrede gebruikte.

Ook de imam van de moskee riep op tot een vreedzaam samenleven van religieuze groepen. Franciscus vroeg de imam hem naar de gebedsnis te leiden, waarna beiden bij de ingang een moment van stilte in acht namen.

Burgeroorlog

De Centraal-Afrikaanse Republiek wordt sinds 2013 geplaagd door een burgeroorlog. Na een mis met tienduizenden gelovigen vertrekt de paus maandagmiddag weer naar Rome.

Tijdens zijn eerste bezoek aan het Afrikaanse continent was hij ook te gast in Kenia en Uganda. De paus wilde met zijn reis vooral de arme, behoeftige en vergeten mensen bereiken.