Meer dan honderd wereldleiders zijn maandag in Parijs bijeenkomen voor de start van de Klimaattop 2015.

In twaalf dagen moeten zij een nieuw akkoord bereiken dat een einde maakt aan de uitstoot van schadelijke broeikasgassen en dat klimaatverandering moet voorkomen. Mogelijke oplossingen worden besproken en actieplannen gepresenteerd.

De vorige conferenties ontaardden vooral in getouwtrek tussen grote blokken als de Verenigde Staten, China, India, Europa en de ontwikkelingslanden. Zij wezen naar elkaar.

Ook nu is er weinig hoop. Zo willen de VS en Canada niet dat de afspraken bindend zijn. Anders zouden ze kunnen worden gedwongen zich er aan te houden. Desondanks zegt Frankrijk maandag dat een akkoord dit keer "binnen handbereik" is.

Video: Klimaattop Parijs officieel begonnen

Klimaattop Parijs officieel begonnen
Klimaattop Parijs officieel begonnen

VS en China

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese collega Xi Jinping hebben maandag toegezegd samen te werken om in Parijs tot een overeenkomst te komen.

Vooruitlopend op de VN-conferentie voerden Obama en Xi onderling overleg. Hun landen stoten veel broeikasgassen uit.

"We moeten een strategie voor de lange termijn ontwikkelen die de wereld vertrouwen geeft in de toekomst", aldus Obama maandagmiddag tijdens een toespraak. "Als we onze korte termijn belangen achter ons laten, kunnen we bouwen aan een hoopvolle toekomst voor de nieuwe generaties. Als wij dit niet doen, dan is het te laat. Er is toch niets mooiers dan de wetenschap dat onze kinderen en kleinkinderen beter af zijn dan ons? Laat dat het gemeenschappelijk doel zijn hier in Parijs."

Ban Ki-moon

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties riep bij het begin van de top in Parijs op tot samenwerking en flexibiliteit. "Een politiek moment als dit komt misschien niet weer", zei hij in een toespraak.

Volgens Ban moet de conferentie over de opwarming van de aarde leiden tot een "duidelijke boodschap" met als langdurig doel het beperken van de opwarming van de aarde.

Doelen

De gezamenlijke Europese inzet voor Parijs is 40 procent minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van het Kyoto-protocol in 1990. 

Een ander belangrijk doel van de top: voorkomen dat de aarde met meer dan 2 graden Celsius opwarmt vergeleken met het pre-industriële tijdperk.