De Franse politie is zondagmiddag slaags geraakt met betogers die in Parijs protesteerden tegen de klimaatveranderingen. Meer dan tweehonderd mensen werden gearresteerd. 

Dat meldt AFP.

Vanwege de verhoogde veiligheidsmaatregelen was het verboden om in Parijs te demonstreren. Ondanks het demonstratieverbod vormden enkele duizenden demonstranten een menselijke keten aan de vooravond van de VN-klimaattop.

De betogers reikten elkaar in verschillende straten in de binnenstad de hand om te betogen voor een limiet aan de opwarming van de aarde. 

Video: Demonstranten slaags met Franse politie

Demonstranten slaags met Franse politie
Demonstranten slaags met Franse politie

Noodtoestand

De politie dreef de betogers met traangas uiteen. Een groep van zo'n tweehonderd, veelal gemaskerde demonstranten reageerde hierop door de politie te bekogelen met allerlei voorwerpen, zoals glazen flessen. De Franse politie heeft uiteindelijk 208 mensen gearresteerd. 

President Hollande heeft de relschoppers zondagavond fel veroordeeld, meldt de BBC. De rellen vonden plaats vlak bij een grote herdenkingsplek voor de slachtoffers van de aanslagen van 13 november. Er werden onder meer bloemen vertrapt. Hollande noemde de aanval op de politie "schandalig. Dit heeft niets te maken met het beschermen van het klimaat".

Noodtoestand

Sinds de aanslagen op 13 november, die aan 130 mensen het leven kostten, is in Frankrijk de noodtoestand van kracht. Daarom waren alle marsen en demonstraties in Parijs zondag niet toegestaan.

Op maandag worden naar verwachting 147 wereldleiders in Parijs verwacht voor de aftrap van de VN-conferentie over klimaatverandering.

Andere steden

In andere steden, zoals Amsterdam, kwamen zondag tienduizenden mensen samen om hun bezorgdheid over het klimaat te tonen.

Tienduizenden mensen gingen in Australië de straat op om aandacht te vragen voor het klimaat. In Berlijn demonstreerden duizenden mensen tegen het gebruik van kolengestookte energiecentrales.

Volgens de organisatie waren er 17.000 mensen, de politie hield het op 10.000 deelnemers. In Brussel gingen zo'n 4000 mensen de straat op om een 'ambitieus en rechtvaardig klimaatakkoord' te eisen. Ze vormden een menselijke ketting van de Beurs tot aan het justitiepaleis.