Koerdische strijders zeggen opnieuw te zijn gestuit op massagraven van jezidi's in de Noord-Iraakse regio Sinjar. In het graven lagen 113 lichamen van jezidi's die bij een openbare massa-executies zijn omgebracht..

Een van de graven werd zo'n twaalf kilometer ten zuiden van de stad Sinjar ontdekt. Het was ondermijnd met explosieven. Die zijn door de Koerdische strijders onschadelijk gemaakt. Een ander graf werd in de stad Sinjar gevonden.

Er worden in Noord-Irak geregeld massagraven ontdekt van jezidi's, die een religieuze minderheid vormen in het land. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft een deel van Noord-Irak in de zomer van vorig jaar veroverd. De terroristen ontvoeren en doden jezidi's, omdat ze worden gezien als duivelaanbidders.

Volgens de Koerden zijn er in totaal al zes massagraven gevonden.

Genocide

Bijna twee weken geleden werd er ook al een graf ontdekt, met daarin tachtig vrouwen. De Verenigde Naties hebben zorgen geuit over de oorlogsmisdaden en genocide door IS in Irak.

De Iraaks-Koerdische peshmerga wist IS steeds verder terug te dringen met een offensief dat deze maand begon. Ze worden bijgestaan door de internationale coalitie tegen IS, dat luchtaanvallen uitvoert op IS.

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door In60seconds