Het lichaam van de Russische piloot wiens toestel afgelopen week door een Turks vliegtuig werd neergeschoten, is overgebracht naar Turkije. Van daaruit zal het worden overgebracht naar Rusland.

Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu zondag gezegd.

Het lichaam van de piloot is in de nacht van zaterdag op zondag overgebracht naar Turkije. Door het lichaam over te dragen aan Rusland komt Turkije tegemoet aan een verzoek van de Russische autoriteiten.

Davutoglu zei zondag verder dat incidenten zoals het neerschieten van het Russische toestel voor kunnen komen zolang landen onvoldoende informatie met elkaar delen over militaire activiteiten in Syrië. Het is daarom volgens hem belangrijk dat landen openheid van zaken geven.

Video: Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer

Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer
Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer

Turks luchtruim

Het Russische gevechtsvliegtuig van het type SU-24 werd dinsdag boven Turks grondgebied neergehaald. Volgens de autoriteiten gebeurde dat nadat het toestel het Turkse luchtruim was binnengedrongen en de piloten waarschuwingen hadden genegeerd.

Rusland beweert echter dat het toestel boven Syrisch grondgebied vloog. De Russen bombarderen doelwitten van Syrische rebellen. De twee piloten van de straaljager wisten met een schietstoel uit het toestel te komen, waarna één van hen werd gedood door rebellen in het gebied. De andere piloot is door het Syrische leger opgepikt. 

Het incident heeft de spanningen tussen Rusland en Turkije doen oplaaien. Russen wordt geadviseerd niet meer naar Turkije af te reizen en de Russische douane controleert strenger op goederen afkomstig uit Turkije in verband met een mogelijke terroristische dreiging.