De man die vrijdag het vuur opende in een abortuskliniek in het Amerikaanse Colorado Springs, kwam niet verder dan de wachtkamer van het gebouw. 

Dat zei directeur Vicki Cowart van de organisatie Planned Parenthood of the Rocky Mountains tegen de New York Times.

Bij de schietpartij kwamen drie mensen om het leven en raakten negen mensen gewond. Nadat de eerste schoten waren gelost, bracht een werknemer patiënten en medewerkers naar een veiligheidsdeur aan de achterkant van de kliniek van Planned Parenthood.

Door de uitgebreide veiligheidsmaatregelen in de kliniek is mogelijk voorkomen dat meer slachtoffers vielen. Zo beschikten medewerkers naar verluidt over kogelvrije vesten en zou er een 'veiligheidsruimte' zijn geweest voor noodgevallen.

Camera's

De politie kon de schutter na enkele uren overmeesteren. De agenten beschikten daarbij volgens de krant over een geheim wapen, dankzij de veiligheidscamera's in de kliniek konden ze zien waar de mensen in het gebouw zich ophielden. Zo was ook duidelijk wanneer medewerkers en patiënten gered kon worden.

De veiligheidsmaatregelen bij abortusklinieken waren de afgelopen maanden flink opgevoerd. Dat gebeurde nadat anti-abortusactivisten beweerden dat Planned Parenthood zich bezighield met de illegale verkoop van delen van foetussen. De beschuldiging bleek onjuist te zijn, bericht The New York Times.

Motief

Over het motief van de schutter bestaat nog onduidelijkheid. De ex-vrouw van de vermeende dader Robert Dear verklaarde dat hij tijdens hun huwelijk tegen abortus was, maar er niet obsessief over sprak. Ook zou hij geen vaste kerkbezoeker zijn geweest.

De schutter zou ook tijdens de schietpartij "geen babydelen meer" hebben geroepen, aldus AP.