Rusland legt Turkije een reeks van economische sancties op na het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig bij de Turks-Syrische grens afgelopen week.

President Vladimir Poetin heeft daartoe zaterdag een decreet ondertekend.

De al eerder in het vooruitzicht gestelde sancties behelzen onder meer een verbod of beperking van de invoer van bepaalde Turkse goederen.

Daarnaast zullen sommige Turkse bedrijven hun activiteiten in Rusland moeten beperken en Russische touroperators mogen geen reizen naar Turkije meer aanbieden. Luchtvaartmaatschappijen zullen ook hun chartervluchten tussen Rusland en Turkije moeten opgeven.

Vrijdag kondigde Rusland al aan de visumplicht voor Turkse burgers per 1 januari weer in te voeren. De sanctiemaatregelen zullen vooral de toeristenindustrie flink treffen. Turkije is namelijk een geliefde bestemming bij Russische vakantiegangers.

Poetin gaf afgelopen donderdag nog aan excuses te verwachten van Turkije. "Het is onacceptabel om in de rug gestoken te worden door een partner en bondgenoot in de strijd tegen het terrorisme. Het lijkt erop dat de Turkse regering opzettelijk een halt wil toeroepen aan hun relatie met ons." 

Erdogan 'ontdaan'

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan reageerde daar eerder op zaterdag op door te zeggen dat het neerhalen van het gevechtsvliegtuig hem erg heeft aangegrepen. "Ik wou dat het niet was gebeurd, maar het is nu eenmaal gebeurd. Wel hoop ik dat het niet nog een keer gebeurt."

Erdogan zei te hopen dat Turkije en Rusland hun relatie kunnen herstellen op de klimaattop in Frankrijk, die maandag begint. Erdogan deed zijn uitspraken zaterdag tijdens een toespraak voor zijn aanhangers.

Neergehaald

Dinsdag werd de SU-24 boven Turks grondgebied neergehaald, omdat het volgens de autoriteiten het Turkse luchtruim binnendrong. Rusland beweert echter dat het toestel boven Syrisch grondgebied vloog. De Russen bombarderen doelwitten van Syrische rebellen.

De twee piloten van de straaljager wisten met een schietstoel uit het toestel te komen, waarna één van hen werd gedood door rebellen in het gebied. De andere piloot is door het Syrische leger opgepikt. 

Het incident heeft de spanningen tussen Rusland en Turkije doen oplaaien. Russen wordt geadviseerd niet meer naar Turkije af te reizen en de Russische douane controleert strenger op goederen afkomstig uit Turkije in verband met een mogelijke terroristische dreiging.

Video: Turkije haalt Russisch gevechtsvliegtuig neer

Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer
Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer