De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig hem erg heeft aangegrepen.

"Ik wou dat het niet was gebeurd, maar het is nu eenmaal gebeurd. Wel hoop ik dat het niet nog een keer gebeurt", aldus Erdogan.

Hij zegt te hopen dat Turkije en Rusland hun relatie kunnen herstellen op de klimaattop in Frankrijk, die maandag begint. Erdogan deed zijn uitspraken zaterdag tijdens een toespraak voor zijn aanhangers.

Eerder deze week noemde Erdogan de reactie van Rusland nog "emotioneel" en "ongepast". Rusland beschuldigde Turkije onder meer van het kopen van olie en gas van Islamitische Staat (IS). Ook voert Rusland extra controles uit op voedsel uit Turkije.

Erdogan vond de beschuldiging van Rusland niet netjes. "Schaam je", zei hij daar over. "Het is duidelijk waar Turkije zijn olie en gas koopt. Degenen die beweren dat we dat bij IS doen, moeten met bewijzen komen."

Bekijk de reactie van Erdogan:

Erdogan 'ontdaan' om neerhalen Russisch gevechtsvliegtuig
Erdogan 'ontdaan' om neerhalen Russisch gevechtsvliegtuig

Excuses

De Russische president Vladimir Poetin gaf donderdag aan excuses te verwachten van Turkije. "Het is onacceptabel om in de rug gestoken te worden door een partner en bondgenoot in de strijd tegen het terrorisme. Het lijkt erop dat de Turkse regering opzettelijk een halt wil toeroepen aan hun relatie met ons."  

Neergehaald

Dinsdag werd de SU-24 boven Turks grondgebied neergehaald, omdat het volgens de autoriteiten het Turkse luchtruim binnendrong. Rusland beweert echter dat het toestel boven Syrisch grondgebied vloog. De Russen bombarderen doelwitten van Syrische rebellen.

De twee piloten van de straaljager wisten met een schietstoel uit het toestel te komen, waarna één van hen werd gedood door rebellen in het gebied. De andere piloot is door het Syrische leger opgepikt. 

Het incident heeft de spanningen tussen Rusland en Turkije doen oplaaien. Russen wordt geadviseerd niet meer naar Turkije af te reizen en de Russische douane controleert strenger op goederen afkomstig uit Turkije in verband met een mogelijke terroristische dreiging.

Video: Turkije haalt Russisch gevechtsvliegtuig neer

Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer
Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer