Tahir Elçi, een belangrijke Koerdische advocaat, is zaterdag doodgeschoten in het zuidoosten van Turkije. Hij werd door onbekenden onder vuur genomen in Diyarbakir, de hoofdstad van de gelijknamige Turks-Koerdische regio.

De advocaat gaf met veertig activisten een persconferentie waarin hij pleitte voor vrede toen de groep werd beschoten. Elçi werd in het hoofd geraakt.

Elçi werd in oktober gearresteerd nadat hij op tv had gezegd dat de militante Koerdische afscheidingsbeweging PKK geen terroristische organisatie is. Hij was op vrije voeten in afwachting van zijn rechtszaak. Elçi was de voorzitter van de orde van advocaten in de provincie Diyarbakir.

Kort na de schietpartij maakte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan er melding van in een toespraak. Hij meldde dat er ook een politieagent is omgekomen. "Dit incident laat zien dat Turkije er goed aan doet terrorisme te bestrijden", aldus Erdogan.

De gemoederen tussen Turken en Koerden lopen hoog op sinds er in juli een eind kwam aan een twee jaar durend bestand tussen Turkije en de PKK. De Koerdische beweging eist meer autonomie voor de Turkse Koerden.